Η Δ.Δ.Ε. Πέλλας, κατόπιν έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με το σχετικό, διοργανώνει για το σχολικό έτος 2023-2024 εκπαιδευτική δράση διάρκειας δύο ημερών στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών στις 28 και 29 Μαρτίου 2024 με θέμα «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας», που απευθύνεται σε μαθητές/τριες σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Μέσω της εκπαιδευτικής δράσης θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση όψεων του πολιτισμού (κοινωνική συγκρότηση, ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή λογοτεχνία, λαϊκή τέχνη, κ.ά.) που εμπεριέχονται σε πολλά αντικείμενα μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσική, φυσική αγωγή, εικαστικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, θεατρική αγωγή, εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.).
Ειδικότερα, τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δράση μπορούν να παρουσιάσουν:
α. παραδοσιακούς χορούς
β. παραδοσιακά τραγούδια
γ. σύντομο θεατρικό παραδοσιακό δρώμενο
δ. εργασίες Λαογραφίας και Τοπικής Ιστορίας
ε. έθιμα, τραγούδια, κάλαντα, αινίγματα, αποφθέγματα, ρητά, παραμύθια, μύθους, ιστορίες κ.ά.
Δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα τα συμμετέχοντα σχολεία να εκθέσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (περίπτερα) αντικείμενα–στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού (π.χ. παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, χρηστικά αντικείμενα, εδέσματα κ.ά.).
Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι να αποτελέσει ο λαϊκός πολιτισμός ένα πεδίο πρόσφορο για την διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την πραγματοποίηση της «πολιτισμικής συνάντησης» και την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από τη γενική και την τοπική ιστορία.

 

Παρακαλούνται τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 15-03-2024

συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρουν επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

 

 

 
ΘΕΜΑ ΑΡΧΕΙΟ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ κ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ icon pdf2

 

 

 

 laografia10